Jobwebsites in België
Wervingsbureaus in BelgiëMeld u aan bij zoveel mogelijk wervingsbureaus, want die zijn geneigd zich te specialiseren in verschillende sectoren. Zoek ze op in de Belgische Gouden Gids (in het Engels). Zorg er echter voor dat ze erkend worden door de handelsfederatie Federgon.
Je vindt ook de meeste gebruikelijke Europese en internationale uitzendbureaus – zoals Adecco, Hudson en Manpower Belgium – in Brussel en andere grote steden.
Lesopdrachten in België voor EngelssprekendenU kunt via de British Council een aanvraag indienen om een Engelstalige assistent te worden op een openbare school of hogeschool, maar u moet wel een A-niveau, B1 of gelijkwaardig Frans hebben. Als je een TEFL / TESOL-kwalificatie hebt, kun je een baan zoeken bij een privétalenschool of bedrijf bij TEFL, ESL Base of i-to-i.
Je kunt ook internationale scholen in België, Belgische universiteiten of taalscholen in België raadplegen om te zien of iemand iemand aanneemt.
Belgische banen in krantenVacatures vindt u in de weekendedities van de belangrijkste landelijke dagbladen. Deze kranten hebben ook hun eigen speciale online vacaturepagina’s: Le Soir, Politico en Grenzecho.
Zakelijke netwerkenBelgië, en vooral Brussel, is een fantastische plek om te netwerken met zoveel internationale bedrijven en expats die er al werken. Het resultaat is dat mond-tot-mondreclame veel posities vervult zonder dat er reclame voor nodig is. Er zijn handelsverenigingen, bedrijfsgroepen en beroepsorganisaties, en netwerkorganisaties.
Hier zijn er een paar:
Amerikaanse Kamer van Koophandel in België Britse Kamer van Koophandel in België European Professionals Network – gevestigd in Brussel Professional Women International (PWI) – een in Brussel gevestigd multinationaal forum voor vrouwen in het bedrijfsleven. U kunt via meet-upgroepen ook in contact komen met andere expats die in vergelijkbare velden werken.
Zet de eerste stap – speculatieve sollicitatiesSpeculatieve sollicitaties zijn een aanvaardbare manier om werk te vinden in België. Vind bedrijven door online te zoeken op:
de Belgische Gouden Gids (in het Engels) bedrijvengidsen zoals Kompass en Europages de Federatie van de Belgische Kamers van Koophandel die links heeft naar registers van alle Belgische bedrijven
Zelfstandigen en freelancen in BelgiëBelgië telt ongeveer een miljoen zelfstandigen en freelancers, dat is bijna 20% van de beroepsbevolking. Iedereen in de werkende leeftijd kan in België een eigen bedrijf starten, ook buitenlanders, zolang ze het recht hebben om te werken en de juiste procedures volgen.
U kunt zich in België als eenmanszaak of als naamloze vennootschap vestigen. Het verschil is dat er geen onderscheid is tussen persoonlijke en zakelijke financiën als eenmanszaak, terwijl naamloze vennootschappen verschillende juridische entiteiten zijn met een afzonderlijke boekhouding.
Lees meer in onze handleidingen voor het opzetten van een bedrijf in België en werken als freelancer in België.
Stages, stages en vrijwilligerswerk in BelgiëDe EU biedt stages aan voor universitair afgestudeerden via het Traineeships Office van de Europese Commissie (Bureau de Stages), anders kunnen stages of zomerstages worden geregeld door AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in wetenschap, techniek en toegepaste kunsten). Stageplaatsen vind je ook bij Europlacement en Intern Abroad.
Voor degenen tussen de 17 en 30 jaar organiseert de Europese Vrijwilligersdienst (EVS) vrijwilligersprogramma’s waarbij je tot 12 maanden in het buitenland werkt in ruil voor kost, voedsel, verzekering en een kleine vergoeding. Concordia is een andere organisatie voor vrijwilligerswerk.
Solliciteren in BelgiëAls je eenmaal een geschikte Belgische baan hebt gevonden, moet je weten hoe je een cv in Belgische stijl en een sollicitatiebrief moet samenstellen om ervoor te zorgen dat je sollicitatie de aandacht krijgt die het verdient. Sommige banen kunnen de alternatieve route van sollicitatie en persoonlijke verklaring volgen, maar de algemene inhoudelijke vereisten blijven hetzelfde.
Het sollicitatieproces in België is in grote lijnen vergelijkbaar met elders in West-Europa. U dient uw aanvraag in en wordt vervolgens, indien geselecteerd, uitgenodigd voor een gesprek. Het interviewproces kan bestaan uit testen en mogelijk een vervolggesprek. Kandidaten die de sollicitatiefase bereiken, krijgen formeel bericht of ze al dan niet succesvol zijn geweest.
De voorbereiding op Belgische sollicitatiegesprekken verschilt niet zo veel van hoe het is in landen als het VK of de VS. Kleed je netjes, onderzoek het bedrijf van tevoren, zodat je voorbereid bent en een aantal goede vragen hebt, en houd je gedrag formeel zonder te stijf of karakterloos te worden.
Meestal wordt u gevraagd om 2-3 professionele referenties op te geven, maar er wordt geen contact met deze opgenomen tenzij u een baan wordt aangeboden.
Zie onze gids voor Belgische cv’s en interviewtips voor meer informatie over het opstellen van uw cv en motivatiebrief en wat u kunt verwachten van een Belgisch sollicitatiegesprek.
Ondersteuning bij het zoeken naar een job in BelgiëBelgische inwoners kunnen een werkloosheidsuitkering aanvragen terwijl ze werk zoeken. Hieraan zijn echter voorwaarden verbonden, waaronder het hebben van een minimum aantal dagen (tussen 312 en 624) gewerkt binnen een bepaalde periode (tussen 21-42 maanden), afhankelijk van uw leeftijd.
Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor werkloosheidsuitkering als je voor het eerst naar België verhuist als je geen baan hebt.
Opleidingsmogelijkheden voor werk zijn beschikbaar per regio, hoewel de geschiktheid varieert naargelang de omstandigheden. Meer informatie vind je op de VDAB-website voor Vlaanderen, de Le Forem-website voor Wallonië en de Bruxelles-Formation-website voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Vereisten om in België te werkenWerkvisa in BelgiëAlle EU / EER (Europese Economische Ruimte – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) en Zwitserse staatsburgers kunnen vrij in België werken zonder de noodzaak van een werkvergunning, maar als je van plan bent om langer dan drie maanden te blijven, heb je dat nodig een kentekenbewijs. Lees meer in onze gids voor EU-burgers die naar België verhuizen.
Burgers van elders hebben over het algemeen een werkvergunning nodig, en bepaalde nationaliteiten hebben ook een visum nodig om het land binnen te komen, hoewel er uitzonderingen gelden.
Taalvereisten om in België te werkenEr zijn drie officiële talen in België: Nederlands wordt gesproken in de Vlaamse gemeenschap in de regio Vlaanderen ten noorden van België; Frans wordt gesproken in Wallonië ten zuiden van Brussel; en Duits wordt gesproken in het zuidoosten.
Tussen 10 en 20% van het land, vooral die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is tweetalig en spreekt zowel Frans als Nederlands. Er wordt van u verwacht dat u de taal spreekt van de specifieke regio waarin u werkt. In sommige gevallen, vooral bij internationale bedrijven, kan Engels voldoende zijn.
Je kunt in België veel taalscholen vinden als je je taalvaardigheid wilt verbeteren.
Kwalificaties om in België te werkenAls u uit een land komt dat zich heeft aangemeld voor het Bolognaproces, worden uw onderwijskwalificaties erkend in België. Alle anderen moeten contact opnemen met NARIC (Vlaanderen) of de onderwijsafdeling van de Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles (Wallonië) om buitenlandse onderwijscertificaten van alle niveaus erkend in België te krijgen.
Als u in bepaalde beroepen wilt werken, moet u mogelijk uw beroepskwalificaties, zowel uw opleiding als uw ervaring, officieel erkend of gereguleerd hebben voordat u in België mag werken. Kijk hier of je in België in een gereglementeerd beroep gaat werken.
Belasting- en socialezekerheidsnummers in BelgiëU heeft een fiscaal identificatienummer nodig, ook wel Rijksregisternummer of Rijksnummer genoemd, voordat u legaal kunt gaan werken of uw eigen bedrijf kunt starten in België.
Dit is een burgerschapsnummer dat gewoonlijk wordt uitgegeven als u naar België verhuist.
Aan het werk gaan in BelgiëAls je eenmaal een baan hebt gevonden en gestart in België, zit je waarschijnlijk in eerste instantie op proef. Dit kan tussen de 2 en 6 maanden duren, afhankelijk van uw baan.
Uw werkgever moet u inschrijven voor bepaalde voordelen en beschermingen zodra u begint. Hiertoe behoren socialezekerheidsuitkeringen, wettelijke pensioenrechten en een schadevergoedingsverzekering voor werknemers.
Afhankelijk van uw werkgever krijgt u mogelijk ook de mogelijkheid om voor uw AOW-uitkering aan te sluiten op een bedrijfspensioen.
|
https://vacatures.today/ |