Blocs
Image default
Bedrijven

Wat is belangrijk bij de filtering van het meer

Ten tijde van de vijverbouw zijn de doorslaggevende factoren voor het succes van het project het waterdicht maken van de tank en het filtratiesysteem. De waterdichting moet zo gebeuren dat de bodem nooit in contact komt met het meer. Dit zorgt ervoor dat het water in het meer geen vuil van buitenaf binnendringt.

 

Het is heel gebruikelijk om filtratiesystemen te vinden die ongeschikt zijn voor meren. Bijvoorbeeld zandfilters in het zwembad, pompen of filters voor aquaria, huisfilters, zwembadpompen en dergelijke. Filters en pompen zijn twee verplichte items in de filtratie van een meer. Het wordt aanbevolen om kwaliteitsproducten en -apparatuur te gebruiken die geschikt zijn voor gebruik in siervijvers.

 

Leer de basisregel om de filtering van de sierplas te dimensioneren.

De belangrijkste punten die we in acht moeten nemen bij de dimensionering van de filtratie van een meer zijn de centrifugaalpomp, het mechanische filter, het biologische filter en het UV-filter. Terwijl het meer nog nieuw is, kan een slecht gedimensioneerde filtratie werken, omdat de biologie nog niet volledig gevormd is, maar wanneer het meer begint te rijpen, met ongeveer 2 maanden, zal dezelfde filtratie die vroeger werkte, niet meer werken.

 

Wij zijn van mening dat het meer niet meer dan één volwassen karper per 500 liter water heeft en dat het gebruikte voer speciaal is voor siermeren en wordt aangeboden aan vissen zonder overmaat. Overbevolking van de vissen in de vijver en een slechte kwaliteit van het voer kunnen ervoor zorgen dat zelfs een goed gedimensioneerde filtratie niet werkt. In dit geval zal het noodzakelijk zijn om de grootte van de filters en pompen verder te vergroten.

 

Vijverbenodigdheden

Bommen vormen het hart van het siermeer. Zij zijn degenen die zuurstof geven en het water door de vijverfilter laten stromen. Idealiter wordt de totale hoeveelheid water in het meer 3 tot 4 keer per uur door het filtersysteem geleid.

 

Hoe groter de tank, hoe kleiner deze maatfactor moet zijn. Om de dimensionering van de pomp van het meer te vergemakkelijken, kunnen we de volgende formule overwegen: Pompdebiet = (4 x meerinhoud) per uur. Bijvoorbeeld: een meer van 5m³ (5 duizend liter) hebben we:

 

Pompdebiet = (4 x 5m³)/h = 20m³/h. Voor een meer met 5.000 liter water moeten we dus een pomp van 20m³/uur gebruiken en een filter dat deze stroming ondersteunt.

Bezoek de website voor meer informatie : Klik hier