Blocs
Image default
Bedrijven

Welk verpakkingsmateriaal mag niet binnen jouw bedrijf ontbreken

Verpakkingsmateriaal heb je hoe dan ook nodig. Of je nu een webshop met kleine of grote producten hebt of je klanten of zakenrelaties producten moet toesturen. Daarom vind je in ieder bedrijf wel iets van verpakkingsmaterialen die gebruikt worden voor het versturen van documenten en/of goederen. De keuze uit verzendmaterialen is gigantisch en je wil natuurlijk wel de juiste keuzes maken. Zo wil je bijvoorbeeld uitsluitend materiaal gebruiken dat ook duurzaam en dus ook beter voor het milieu is. In onze blog vertellen we welke verzendmaterialen niet binnen jouw bedrijf mogen ontbreken. 

Dozen om te versturen

Het klinkt vrij logisch, maar verzenddozen mogen niet in een magazijn ontbreken. Je moet immers de producten die zijn verkocht naar je klanten versturen. In de regel doe je dit in een doos met eventueel opvulmaterialen, zoals bubbeltjesfolie, chips van piepschuim of luchtzakken. Er zijn meerdere formaten verzenddozen verkrijgbaar en je neemt ze op voorraad, zodat je de verschillende soorten producten ook in een doos kan versturen die het dichtst bij de afmeting van een product komt. Verzendzakken zijn een goed alternatief als je minder breukgevoelige producten moet versturen.

Verzendzakken als verpakkingsmateriaal

Verzendzakken zijn een goed alternatief op verzenddozen en nemen ook veel minder ruimte in beslag. Zowel in je magazijn als in de bestelauto van de bezorgdienst. Dus je kunt meer versturen terwijl je ook nog eens ruimte overhoudt. In de regel zijn verzendzakken ook goedkoper dan verzenddozen en deze worden van duurzame materialen gemaakt. Let dan wel even op de FSC-certificering die aangeeft dat de zakken ook daadwerkelijk van duurzame materialen zijn gemaakt.

Een rol noppenfolie is geen overbodige luxueuze 

 Noppenfolie is als verpakkingsmateriaal overal goed voor. Je kunt er producten mee inpakken, je kunt ze beschermen en je kunt er zelfs dozen mee opvullen. Een rol noppenfolie staat vrijwel altijd in het magazijn, maar ook hier geldt de regel om voor noppenfolie te kiezen dat van duurzaam materiaal is gemaakt. En ga zuinig om met het gebruik. Gebruik niet meer dan nodig is, want dat is zonde en ook niet goed voor het milieu. Ook gezien het feit dat de ontvanger het folie hoogstwaarschijnlijk weggooit. En het is en blijft toch plastic dat belastend is voor het milieu. 

Tape dispensers en tape

Tape dispensers zie je in vrijwel ieder bedrijf. Handige handgrepen met scherpe tandjes waar een rol breed plakband op bevestigd is. Je kunt er dozen mee afsluiten en bijvoorbeeld ingepakte producten mee vast tapen. Wil je liever milieubewust plakken? Gebruik dan tape van papier in plaats van plastic.

Opvulmaterialen

Kartonnen dozen en zakken wil je soms kunnen vullen voor extra stevigheid en om de producten te beschermen. Dan heb je dus opvulmaterialen nodig. Het verpakkingsmateriaal is in verschillende soorten verkrijgbaar. Van noppenfolie tot aan chips van piepschuim en van vellen papier tot aan luchtzakken. Ieder materiaal heeft z’n voor- en nadelen en je moet zelf bepalen welk opvulmateriaal het beste bij jouw situatie past. Kijk ook goed naar van welke materialen het is gemaakt en welke het minst belastbaar zijn voor het milieu.