Blocs
Image default
Bedrijven

Tips voor het ontwerpen van je eigen kleding

Het maken van je eigen kleding is een leuke en vooral creatieve vrijetijdsbesteding. Veel mensen zien het als een leuke hobby om hun eigen kleding te ontwerpen. Hiernaast vul je je kledingkast op deze manier met kledingstukken waar je niemand anders in ziet lopen. Maar hoe maak je nu eigenlijk je eigen kleding en waar moet je allemaal op letten tijdens het ontwerpen? Wij vertellen je er graag meer over! Lees dus snel verder.

Maak een ontwerp Voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van je kleding, is het goed om even voor jezelf te bedenken wat voor kleding je precies wil ontwerpen. Denk aan het design, materialen en de details. Doe inspiratie op en geef vervolgens je eigen twist aan een ontwerp. Het ontwerp zelf kun je schetsen of digitaal maken, dit hangt er maar net van af wat je zelf het prettigst vindt. Teken het kledingstuk zo gedetailleerd mogelijk uit en kleur deze ook in. Zo heb je voor tijdens het maken van de kleding een goede houvast over hoe het eruit moet komen te zien.

Haal de juiste spullen in huis

Voor het maken van je eigen kleding heb je veel spullen nodig. Niet alleen materialen zoals een naaimachine en scharen, maar ook borduursels, kralen, zoomlinten enzovoorts. Haal deze spullen ook vast in huis voordat je gaat beginnen met ontwerpen. Op internet kun je veel lijstjes vinden met spullen die handig kunnen zijn voor tijdens het naaien. Deze handige checklistjes kun je dus ook even downloaden en kijken wat jij nodig hebt.

In elkaar zetten

Na het ontwerp en het inslaan van spullen, kun je dan eindelijk gaan beginnen met het maken van je eigen kleding. Hiervoor is het wel handig als je enige kennis hebt van naaipatronen, het gebruiken van een naaimachine etc. Hiervoor kun je op internet handige tutorials vinden. Zoek bijvoorbeeld naar tutorial T-shirt ontwerpen en zo zie je precies wat je moet doen. Zo kun je aan de slag met het maken van jouw T-shirt en kan er in principe niks mis gaan als je netjes alle stapjes volgt. Je kunt er ook voor kiezen om van te voren een naaicursus te volgen. Hierbij wordt er dieper ingegaan op theorie en bepaalde technieken. Dit is vooral leuk voor als je veel bezig gaat zijn met het maken van je eigen kleding of hiermee zelfs geld gaat verdienen.